V dňoch 10. a 11. decembra sa v priestoroch Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera (HAĽW) v Piešťanoch konali tradičné Gastro Vianoce, ktoré sú jedným z najdôležitejších podujatí na škole, a zároveň sú dňami otvorených dverí pre budúcich žiakov. Žiaci počas dvoch dní predviedli svoje zručnosti z oblasti gastronómie, nesmiernu dávku kreativity, i svoje prezenčné a obchodné zručnosti. Otváracej ceremónie Gastro Vianoc sa zúčastnili významné osobnosti, medzi nimi boli veľvyslankyňa Indonézie na Slovensku Adiyatwidi Adiwosová; ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR, Martina Lubyová; predseda Trnavského samosprávneho kraja, Jozef Viskupič; moderátorka Jarmila Lajčáková-Hargašová a herec Juraj Bača.
Počas otváracej ceremónie Gastro Vianoc bol pokrstený kalendár s receptami z celého Trnavského kraja, ktorý vydala župa v spolupráci s hotelovou akadémiou. Kalendár oficiálne pokrstila veľvyslankyňa Indonézie na Slovensku Adiyatwidi Adiwosová.
Žiaci Hotelovej akadémie v Piešťanoch sú naozaj kreatívni, o čom svedčí aj publikácia jedného z jej žiakov, Andreja Šulka, ktorý napísal v rámci stredoškolskej odbornej činnosti sprievodcu gastronómiou s názvom At The Beginning (kniha je napísaná v slovenskom jazyku). Krstnými rodičmi tejto publikácie sa stali ministerka školstva Martina Lubyová, moderátorka Jarmila Lajčáková-Hargašová, herec Juraj Bača a župan Jozef Viskupič.
Žiaci sú na škole vedení nielen k odborným zručnostiam a profesionálnemu vystupovaniu, ale aj k tomu byť dobrým človekom. Andrej, autor publikácie, sa rozhodol, že časť zárobku z knihy poputuje nadácii Kvapka nádeje.
Gastro Vianoce dráždili návštevníkom nie len chuťové bunky, ale aj vizuálne a čuchové zmysly. Každá trieda sa premenila na inú prevádzku, a tak mali návštevníci možnosť navštíviť slovenskú, grécku, anglickú či poľovnícku reštauráciu, zúčastniť sa tradičnej slovenskej zabíjačky, a nevynechali ani cukrárne, zmrzlinárne, kaviarne, čajovňu či nočný bar.
Škola sa tento rok prvý raz popýšila medom vlastnej výroby, ktorý si mohli návštevníci Gastro Vianoc zakúpiť. Okrem toho obľúbené sú aj zdobené medovníky, vianočné pečivo, lokše, vianočné oplátky či francúzske palacinky a makrónky. Návštevníci sa mohli osviežiť miešanými nápojmi a čajom pripravenými žiakmi školy, ktorí sa pravidelne umiestňujú na popredných priečkach na rôznych súťažiach žiakov v gastronómii.
Všetky tanieriky, príbory a slamky, ktoré boli návštevníkom Gastro Vianoc ponúknuté v rámci servisu, boli vyrobené z ekologického materiálu (papier a drevo).
Bohatú inšpiráciu pre zdobenie štedrovečernej tabule mohli návštevníci podujatia načerpať v jedálni, ktorá sa zmenila na prezenčnú miestnosť. Prezentované boli tabule ladené do vianočnej tematiky, avšak našli sa aj naozaj kreatívne diela, ktoré boli inšpirované luxusnou predajňou šperkov Tiffany, Harrym Potterom či rozprávkou tisíc a jednej noci.
Gastro Vianoce na HAĽW 2019 potvrdili vysokú kvalitu svojej školy, ako i služieb, ktoré v rámci odbornej prípravy ponúkajú. Servis zabezpečujú na vrcholových medzinárodných podujatiach usporadúvaných Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. V neposlednom rade, kreativita žiakov svedčí o tom, že sa na škole cítia naozaj dobre.
V rokoch 2018 a 2019 Hotelová akadémia Ľ. Wintera spolupracuje so Štátnym inštitútom odborného vzdelávania v rámci projektu WellTo (projektové číslo: 597861-EPP-1-2018-1-BG-EPPKA3-VET-JQ). Viac o projekte: https://www.wellto.eu/
Mgr. Barbora Černá
December 2019